Het aanbod van groene elektriciteit wordt steeds groter. Het afstemmen van aanbod en vraag wordt meer en meer een uitdaging. Door flexibiliteit in te bouwen, onder andere in de stoomproductie, creëer je een win-winsituatie waarbij er meer groene stroom kan gebruikt worden tegen een aantrekkelijke prijs.
Tijdens deze studienamiddag wordt het Power-to-heat project toegelicht met de technische details én wordt uitgelegd hoe Alpro flexibiliteit integreert in de hun nutsvoorzieningen en zich hierdoor optimaal opstelt in de energiemarkt en flink wat kosten bespaart.
Dit project kadert onder andere in de doelstelling om tegen 2050, CO2-neutraliteit te bekomen.
Het Energik-Stoomplatform organiseert op donderdag 21 maart 2024 vanaf 08.30 uur een ontbijtseminar.
Anders dan de vorige jaren wordt dit evenement georganiseerd in samenwerking met de beurs Pumps & Valves / Maintenance / M+R 2022 in Antwerp Expo Jan Van Rijswijcklaan 191 te 2020 Antwerpen.
Celanese is al tientallen jaren een gevestigde waarde in het economische landschap van Lanaken.
Celanese Lanaken is onderdeel van Celanese Corporation, een multinational met hoofdkantoor in Dallas (VS). Het chemische bedrijf heeft 37 sites wereldwijd en is onder meer 's werelds grootste producent van azijnzuur.
Leer de nieuwste technologieën en innovaties in industriële koeling kennen waarmee de ecologische voetafdruk verkleind kan worden. Ontdek praktische manieren om energie te besparen en de efficiëntie van koelsystemen te optimaliseren. Ontmoet en leer van toonaangevende experts en professionals in de industrie.
Wat kan ik als bedrijf doen om in 2030 op een duurzame, en dus aardgas-onafhankelijke wijze, stoom of warmte aan te maken?
Het antwoord hierop is: investeren in nieuwe technologie.
De vraag is echter in welke technologie men het best kan investeren. Hierop willen we tijdens de stoomtechniekdag een antwoord geven aan de hand van voorbeelden die verschillende pistes bespreken.
In tal van industriële sectoren wordt stoom als warmtedrager voor diverse productieprocessen gebruikt. Bij de toepassing van stoom moet rekening worden gehouden met steeds strengere eisen op het vlak van de veiligheid en de impact op het klimaat.
ENERGIK vzw, in samenwerking met UGent, organiseert haar 6de STOOMCURSUS
Wat kan ik als bedrijf doen om in 2030 op een duurzame, en dus aardgas-onafhankelijke wijze, stoom of warmte aan te maken?
Het antwoord hierop is: investeren in nieuwe technologie. De vraag is echter in welke technologie men het best kan investeren.
Voor Energik / Stoomplatform zal 2023 volledig in het teken van deze vraagstelling staan.
Stoomplatform organiseert op donderdag 24 maart 2022 vanaf de middag haar 11de Stoomtechniekdag.
Anders dan de vorige jaren wordt dit evenement georganiseerd in samenwerking met de beurs
Pumps & Valves / Maintenance / M+R 2022 in Antwerp Expo.
In tal van industriële sectoren wordt stoom als warmtedrager voor diverse productieprocessen gebruikt. Bij de toepassing van stoom moet rekening worden gehouden met steeds strengere eisen op het vlak van de veiligheid en de impact op het klimaat.
Om deze reden wordt in 2022 opnieuw een STOOMCURSUS georganiseerd.
Naar jaarlijkse traditie organiseert het Stoomplatform op woensdag 20 oktober 2021 de Stoomtechniekdag.
Dit jaar richten we onze pijlen op het onderhoud en de prestaties van stoomsystemen.
De studienamiddag is een vervolg op ons webinar van 21 juni 2021.
Net als bij iedere andere installatie is een goed onderhoud van een stoomketel en het achterliggende stoomnet met zijn verbruikers van groot belang. Enerzijds zijn hiervoor wettelijke verplichtingen, anderzijds beperk je de gevaren in je systeem.
Voor elektriciteitsproductie zijn enkele groene alternatieven zoals wind- en zonne-energie al wijdverspreid. Voor stoomproductie daarentegen zijn de alternatieven veelal ongekend. Het klimaatplan legt de industrie op om opzoek te gaan naar alternatieven: een transitie naar CO2-neutrale stoomproductie. Maar wat zijn nu juist die alternatieven?
Werking, onderhoud en prestaties van enkele belangrijke componenten van stoominstallaties, waaronder het ketelhuis, kleppen, voedingswater- en condensaatpompen, ...
Dit event zou doorgegaan zijn in samenwerking met het duo-event "Pumps & Valves" en "Maintenance" dat gelijktijdig zou worden gehouden.
Omwille van Covid-19 en de geringe belangstelling voor de oktobereditie, zal de Stoomtechniekdag dit jaar dan toch NIET kunnen doorgaan.
Dinsdag 29 september 2020 bij Zebrastraat NV in Gent
"Productietechnologie, Veiligheid & wetgeving en Waterbehandeling"
Dinsdag 6 oktober 2020 bij Zebrastraat NV in Gent
"Veiligheid, Exploitatie, 'Measuring en monitoring', Kostprijsberekening, Stoomdistributienet"
Dinsdag 20 en woensdag 21 oktober 2020 bij Armstrong in Herstal
"Bedrijfsbezoek aan Armstrong International met demonstratie van het Glazen Stoomsysteem"
Naar jaarlijkse traditie organiseerde het Stoomplatform op woensdag 8 mei 2019 de Stoomtechniekdag, waar we het dit jaar hadden over ‘Stoom in 2030’. Het concept bleef hetzelfde als de vorige succesvolle edities: verschillende sprekers en diverse standen van aanbieders hebben die dag de mogelijkheden gehad om stoom in de verf zetten, ook voor toepassingen die u misschien niet zo vanzelfsprekend vond.
In tal van industriële sectoren wordt stoom als warmtedrager voor diverse productieprocessen gebruikt. We denken daarbij aan de chemische sector alsook aan de voedings- en textielindustrie. In een aantal gevallen wordt stoom ook gebruikt voor de mechanische aandrijving van bijvoorbeeld ventilatoren of voor elektriciteitsproductie, al dan niet met warmtekrachtkoppeling.
Het platform energiezorg moet een breed samengesteld platform worden, dat het gebruik van fossiele energie en de uitstoot van broeikasgassen wil verminderen door het stimuleren van de implementaties van energiezorgsystemen bij industriële bedrijven in het Vlaanderen.