Jaarlijkse Energikbeurs en Stoomtechniekdag 2020​

Jaarthema: onderhoud en prestaties van stoomsystemen

Omwille van Covid-19 en de geringe belangstelling voor de oktobereditie, zal de Stoomtechniekdag dit jaar dan toch NIET kunnen doorgaan.

Wanneer: Woensdag 7 oktober 2020  - Aansluitend netwerkevent
Locatie:
 Antwerp Expo (Gelijktijdig met het duo-event 'Pumps & Valves' en 'Maintenance' van Easyfairs)
Jan van Rijswijcklaan 191
2020 Antwerpen

Er is parkeermogelijkheid in de omgeving. Elke deelnemer ontvangt per e-mail een gratis voucher geldig op de bezoekersparking "Vogelzang" of de Easyfairs shuttle tussen Berchem Station en Antwerp Expo.

STOOMTECHNIEKDAG 2020
​Naar jaarlijkse traditie organiseert het Stoomplatform op woensdag 17 juni 2020 haar 10de Stoomtechniekdag. Het concept blijft hetzelfde als de vorige succesvolle edities: verschillende sprekers en diverse standen van aanbieders zullen deze dag de mogelijkheden van stoom in de verf zetten, ook voor toepassingen die u misschien niet zo vanzelfsprekend vindt.

Anders dan de vorige jaren wordt het evenement dit jaar georganiseerd in samenwerking met de beurs “Pumps & Valves” en “Maintenance” in Antwerp Expo.

Verder is het de bedoeling om de spelers op de stoommarkt – aanbieders en gebruikers in Vlaanderen met elkaar in contact te brengen. Kennis over stoomtechniek is immers kostbaar. Het is daarom belangrijk dat gebruikers en aanbieders, maar ook gebruikers onderling, de banden met elkaar aanhalen.

Wat kan u verwachten?
Interessante bijdragen die hun licht werpen op de werking, het onderhoud en de prestaties van enkele belangrijke componenten van stoominstallaties, waaronder het ketelhuis, kleppen, voedingswater- en condensaatpompen en die meteen ook passen in het kader van het gelijktijdig gehouden duo-event 'Pumps & Valves' en 'Maintenance', waarvoor u een gratis toegangsticket krijgt.

Tussendoor kan u een bezoek brengen aan onze Energik-stands waar de bedrijven die actief zijn in de stoomwereld u te woord zullen staan over al uw vragen, ideeën en problemen.

​De dag wordt afgesloten met een netwerkreceptie.

Praktische info
De Stoomtechniekdag vindt plaats in Antwerp Expo, Jan van Rijswijcklaan 191 te 2020 Antwerpen. Er is parkeergelegenheid ter plaatse en een gratis shuttle van en naar het station van Berchem (zie hoger).

Deelnameprijzen
  • Stoomgebruikers en potentiële stoomgebruikers: gratis, maar wie ingeschreven is en niet komt opdagen betaalt € 40,00 (excl BTW).
    Je mag je wel laten vervangen door een collega.
  • Aanbieders van energie, stoom- of verwarmingsinstallaties, projectontwikkelaars, studiebureaus, consultants, ... € 175,00 (excl. BTW)
  • Leden van Energik of het Stoomplatform behorend tot vorige categorie en abonnees van ENGINEERINGNET of engineeringnet.be: € 100,00 (excl. BTW)
Deelnemers die zich registreren via onze website krijgen een gratis toegangsticket voor de beurs “Pumps & Valves” en “Maintenance”.

Wie tijdig inschrijft krijgt via e-mail van EasyFairs een gratis PDF-parkingvoucher, waarmee hij/zij ofwel gratis kan parkeren op de bezoekersparking Vogelzang, ofwel de voucher kan gebruiken om gratis de shuttle te nemen tussen Berchem Station en Antwerp Expo en terug.

stoomturbine-60_3
​​BEURSSTANDEN
Er is mogelijkheid om standen te plaatsen.
De standen bestaan uit een ruimte van 2x3 meter, een tafel met 2 stoelen, aansluiting van elektriciteit en één gratis deelname aan het evenement.

KOSTPRIJS:
Leden van Energik: 450 euro (excl BTW)
Niet-leden: 650 euro (excl BTW)

​INFO & CONTACT
​Wenst u een beursstand te reserveren, meldt u dan bij jozef.deborger@energik.bePROGRAMMA (onder voorbehoud van beschikbaarheid van de sprekers)

12.30-13.30 uur: ontvangst met broodjes, koffie en bezoek aan de standen.

13.45-14.15 uur: Wetgeving en normen betreffende het onderhoud, de controles en uitrusting van stoomgeneratoren, door de heer Dennis Baekelmans, Technical Manager, Vinçotte of de heer Bart Geysen, Teamlead Industrial Service North Pressure, Vinçotte.

De presentatie betreft een complete uiteenzetting van de van toepassing zijnde wetgeving over de verplichte inspecties van stoomgeneratoren. Dit omvat een toelichting van de types stoomgeneratoren en de inhoud van de controles die hierop dienen te gebeuren. Aanvullend zullen de verplichte beveiligingen in functie van de van toepassing zijnde normering worden toegelicht.

14.15-14.45 uur: Onderhoud van uw ketelhuis - de goede praktijk, door de heer Marnix Van Belleghem, Operational Manager, Deconinck-Wanson.

Stoomketels dienen jaarlijks verplicht geïnspecteerd te worden door een keuringsorganisme. Maar doet u wel voldoende om de kwaliteit en levensduur van uw installatie te waarborgen? Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden tonen we aan wat er fout kan lopen en hoe u problemen kan voorkomen.

14.45-15.15 uur: Werking van kleppen en onderhoud, door de heer Davy Van Paemel, Steam & Thermal Energy Specialist, Spirax-Sarco.

Stoomregelkleppen hebben bepaalde specifieke vereisten in functie van de selectie materiaal, erosie (natte stoom), geluid (drukval en debiet). Tevens is eenvoudig en regelmatig onderhoud wenselijk (clamp-on-systeem).

15.15-15.45 uur: Koffiepauze en bezoek aan de standen.

15.45-16.15 uur: Toepassing van frequentiegestuurde pompen met speciale aandacht voor de regeling van boilerfeedpompen, door de heer Marco Gregory, Sales Engineer Industry, Grundfos Bellux.

16.15-16.45 uur: Werking van pompen en ouderhoud, door de heer Davy Van Paemel, Steam & Thermal Energy Specialist, Spirax-Sarco.

Stoomaangedreven condensaatpompen kunnen ernstige problemen in een stoomnet voorkomen, zoals o.a. waterslagen, corrosie,... en dus schade en ongevallen voorkomen. Onderhoud uitvoeren op de juiste manier en tijd is essentieel.

16.45-17.15 uur: Proeftuin ‘Machine Upgrading 4.0’, door de heer Steven Lecompte, Professor bij de vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering, Universiteit Gent

Hoe kunnen we oudere grote machines efficiënt en zonder grote investeringen upgraden? De voordelen van machine-upgrading zijn divers, van kostenbesparing tot het verlengen van de levensduur van machines, hogere productiviteit, meer functionaliteit, een eenvoudiger onderhoud én stijgende energie-efficiëntie. Een aantal demonstratiecases worden uitgewerkt waaronder drie stoominstallaties en waarvan de opzet en methode in deze sessie worden uiteengezet.

17.15-18.00 uur: Afsluitende receptie van Energik en bezoek aan de standen.

18.00uur: Award-uitreiking en exposantendrink
Vanaf 18u.00 kunnen alle deelnemers aan de Stoomtechniekdag mee aanschuiven aan de korte award-uitreiking van "Pumps & Vlaves" en "Maintenance" en de exposantendrink in hal 3, met gratis dranken en frietjes.


​Met de steun van
715876224
maintenance2020-175_orig
pumpsvalves2020-150_orig