Stoomtechniekdag 2021‚Äč

Onderhoud en Prestaties van Stoomsystemen
Aansluitend award-uitreiking Energy Manager of the Year 2020

stoomtechniekdag2021


Het Stoomplatform organiseert op woensdag 20 oktober 2021 haar 10de Stoomtechniekdag, dit jaar onder het thema ‘onderhoud en prestaties van stoomsystemen’. De studienamiddag is het vervolg op ons webinar van 21 juni 2021 over hetzelfde onderwerp. Geïnteresseerden kunnen dat vooraf nog even op Youtube herbekijken.

Het concept blijft hetzelfde als voorgaande jaren: verschillende sprekers brengen in korte presentaties hun expertise over het onderhoud van stoomsystemen. Verder is het de bedoeling om stoomgebruikers met elkaar in contact te brengen. Kennis over stoomtechnieken is immers kostbaar. Het is daarom belangrijk dat gebruikers en aanbieders, maar ook gebruikers onderling, de banden met elkaar aanhalen.

Wat kan u verwachten?

Er staan vijf sessies gepland over het onderhoud en de prestaties van enkele belangrijke componenten van stoominstallaties, waaronder het ketelhuis, de kleppen, het voedingswater- en de condensaatpompen.

De dag wordt afgesloten met een receptie en de award-uitreiking voor de winnaars van de Energy Manager of The Year 2020. Door de coronamaatregelen is deze Eenrgik-activiteit nog niet fysisch kunnen doorgaan.

Programma

12.30-13.30 uur: Ontvangst met broodjes, koffie.

13.30-14.00 uur: "Onderhoud van uw ketelhuis - de goede praktijk", Jonas Deconinck, operational manager, Deconinck-Wanson.

Stoomketels dienen jaarlijks verplicht geïnspecteerd te worden door een keuringsorganisme. Maar doet u wel voldoende om de kwaliteit en levensduur van uw installatie te waarborgen? Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden tonen we aan wat er fout kan lopen en hoe u problemen kan voorkomen.

14.00-14.30 uur: "Werking van kleppen en onderhoud", Davy Van Paemel, Steam & Thermal Energy Specialist, Spirax-Sarco.

Stoomregelkleppen hebben bepaalde specifieke vereisten in functie van de materiaalkeuze, de erosie (door natte stoom) en het geluid (door drukval en debiet). Tevens is eenvoudig en regelmatig onderhoud wenselijk (clamp-on-systeem).

14.30-15.00 uur: Koffiepauze

15.00-15.30 uur: "Toepassing van frequentiegestuurde pompen met speciale aandacht voor de regeling van boilerfeedpompen", Tim Absillis, Senior Sales Engineer Industry, Grundfos Bellux.

15.30-16.00 uur: "Werking van pompen en ouderhoud", Davy Van Paemel, Steam & Thermal Energy Specialist, Spirax-Sarco.

Stoomaangedreven condensaatpompen kunnen ernstige problemen in een stoomnet voorkomen, zoals o.a. waterslagen, corrosie,... met mogelijke schade en ongevallen tot gevolg. Onderhoud uitvoeren op de juiste manier en tijd is essentieel.

16.00-16.30 uur: "Proeftuin ‘Machine Upgrading 4.0’ ", Steven Lecompte, Professor bij de vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering, Universiteit Gent

Hoe kunnen we oudere grote machines efficiënt en zonder grote investeringen upgraden? De voordelen van machine-upgrading zijn divers, van kostenbesparing tot het verlengen van de levensduur van machines, hogere productiviteit, meer functionaliteit, een eenvoudiger onderhoud én stijgende energie-efficiëntie. Een aantal demonstratiecases worden uitgewerkt waaronder drie stoominstallaties en waarvan de opzet en methode in deze sessie worden uiteengezet.

16.30-18.00 uur: Award-uitreiking van de Energymanager of the Year 2020 en afsluitende receptie.
.
Alle deelnemers aan de Stoomtechniekdag kunnen mee aanschuiven aan de korte award-uitreiking.

Praktische informatie
Je wordt vanaf 12u30 verwacht in het Huis van de Bouw, Tramstraat 59 in 9052 Gent.
De verplichte of aanbevolen maatregen ter bescherming tegen Covid-19 op 20 oktober 2021, zullen worden gevolgd.

Deelnameprijzen
.
Stoomgebruikers en potentiële stoomgebruikers:  GRATIS (Kom je evenwel niet opdagen, dan betaal je 50 euro, excl BTW).
Aanbieders van energie-, stoom- of verwarmingsinstallaties, projectontwikkelaars, studiebureaus, consultants …: 175 euro (excl. BTW)
Leden van Energik, Stoomplatform en lezers van Engineering.net behorend tot vorige categorie: 100 euro (excl BTW).

PRESENTATIES