Stoomtechniekdag 2022‚Äč

Instellingen, onderhoud en prestaties van stoominstallaties

Stoomtechniekdag 2022

Het Energik-Stoomplatform organiseert op donderdag 24 maart 2022 haar 11de Stoomtechniekdag.

Anders dan de vorige jaren wordt dit evenement georganiseerd in samenwerking met de beurs Pumps & Valves / Maintenance / M+R 2022 in Antwerp Expo.

Het concept blijft hetzelfde als de vorige succesvolle edities: verschillende sprekers en diverse standen van aanbieders zullen deze dag de mogelijkheden van stoom in de verf zetten, ook voor toepassingen die u misschien niet zo vanzelfsprekend vindt.

Verder is het de bedoeling om de spelers op de Vlaamse stoommarkt van aanbieders tot gebruikers met elkaar in contact te brengen. Kennis over stoomtechniek is immers kostbaar. Het is daarom belangrijk dat gebruikers en aanbieders, maar ook gebruikers onderling, de banden met elkaar aanhalen.

Tussendoor kan u een bezoek brengen aan de beursstanden waar bedrijven die actief zijn in de stoomwereld, u te woord zullen staan over al uw vragen, ideeën en problemen. De dag wordt afgesloten met een receptie, aangeboden door ENERGIK.

STOOMTECHNIEKDAG
DONDERDAG 24 MAART vanaf 12.30 uur
Antwerp Expo - Jan Van Rijswijcklaan 191 te 2020 Antwerpen

Programma

12.30-13.30 uur: Ontvangst met broodjes en koffie.

13.30-14.00 uur: Onderhoud van uw ketelhuis - de goede praktijk, door de heer Jonas Deconinck, Operations Manager Deconinck-Wanson.
Stoomketels dienen jaarlijks verplicht geïnspecteerd te worden door een keuringsorganisme. Maar doet u wel voldoende om de kwaliteit en levensduur van uw installatie te waarborgen? Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden tonen we aan wat er fout kan lopen en hoe u problemen kan voorkomen.

14.00-14.30 uur: Werking van kleppen en onderhoud, door de heer Davy Van Paemel, Steam & Thermal Energy Specialist van Spirax-Sarco.
Stoomregelkleppen hebben bepaalde specifieke vereisten in functie van de selectie van het materiaal, de erosie (natte stoom) en het geluid (drukval en debiet). Tevens is eenvoudig en regelmatig onderhoud wenselijk (clamp-on-systeem).

14.30-15.00 uur: Hoe het werkingsbeeld van een condenspot interpreteren, door de heer Erik Van der Auwera, SteamCoCo CommV en zelfstandig agent van Blok Gouda.
In deze presentatie worden kort de verschillende types benoemd, en wat hun ideale toepassing zou moeten zijn. De nadruk zal liggen op hoe men, vanuit het onderhouds-standpunt, hun werking dient te beoordelen, en daaraan gekoppeld, hun intrinsieke “eigenaardigheden”.
Net die eigenaardigheden zouden onderhoudstechniekers op het verkeerde been kunnen zetten en verkeerdelijk oordelen dat een condenspot defect is.

15.00-15.30 uur: Koffiepauze

15.30-16.00 uur: Toepassing van frequentiegestuurde pompen met speciale aandacht voor de regeling van boilerfeedpompen, door de heer Tim Absillis, Senior Sales Engineer Industry Grundfos Bellux.
Door gebruik te maken van frequentiesturingen bij boilerfeedpompen, zorgt men voor een mooie regeling van de installatie. Hierdoor kan er hoog kwalitatief stoom aangemaakt worden. Daarnaast zorgt een frequentiesturing voor een langere levensduur van de pompen en de installatie en bekomt men een veel lager energieverbruik. Kortom een frequentiesturing heeft enkel maar voordelen.

16.00-16.30 uur: Online monitoring of steam traps, door de heer Davy Van Paemel, Steam & Thermal Energy Specialist Spirax-Sarco.
Welke voordelen kan u halen uit het online opvolgen van de goede werking van condenspotten? Energiebesparingen realiseren, productieverlies voorkomen, waterslagen detecteren, preventief onderhoud inplannen , en vele andere voordelen… .

16.30-17.00 uur: Proeftuin ‘Machine Upgrading 4.0 – Update 2022’, door de heer Steven Lecompte, Professor bij de vakgroep Elektromechanica, Systeem- en Metaalengineering Universiteit Gent
Hoe kunnen we oudere grote machines efficiënt en zonder grote investeringen upgraden? De voordelen van machine-upgrading zijn divers, van kostenbesparing tot het verlengen van de levensduur van machines, hogere productiviteit, meer functionaliteit, een eenvoudiger onderhoud én stijgende energie-efficiëntie. Een aantal demonstratiecases worden uitgewerkt waaronder drie stoominstallaties en waarvan de opzet en methode in deze sessie worden uiteengezet.

17.00-18.00 uur: Afsluitende receptie

Praktische informatie

's morgens kan u vrjiblijvend en gratis een bezoek brengen aan Pumps&Valves | Maintenane | M + R 2022

Aanvang Stoomtechniekdag:
12.30 uur met broodjesmaaltijd.
13.30 uur presentaties.
Door de samenwerking met de beurs Pumps & Valves / Maintenance / M+R 2022, krijgt u gratis toegang tot de beurzen, ontvangt u enkele dagen voor aanvang per e-mail een voucher voor gratis parkeren of gratis transfer tussen Berchem Station en Antwerp Expo (onder voobehoud)
Bij aankomst in Antwerp Expo ontvangt u een naambadge met QR-code om product- en bedrijfsinformatie op te vragen bij de exposanten.
Ter plaatse registreren is niet mogelijk.

Plaats:
Antwerp Expo - Jan Van Rijswijcklaan 191 te 2020 Antwerpen

Deelnameprijzen:

  • Stoomgebruikers en potentiële stoomgebruikers lid van Energik: GRATIS
  • Aanbieders van energie-, stoom- of verwarmingsinstallaties, projectontwikkelaars, studiebureaus, consultants: 150 euro (excl. BTW)
  • Leden van Energik, het Stoomplatform en de lezers van Engineering.net behorend tot vorige categorie: 100 euro (excl. BTW)
  • Stoomgebruikers en potentiële stoomgebruikers die GEEN lid van Energik zijn: 100 euro (excl. BTW).

Contact

Jozef De Borger: jozef.deborger@energik.be / 0475 78 09 69

Beursstanden van:

Armstrong
Atlas Copco
Gouda
EH
Lubron
Spirax
Weishaupt

 

 

Meer dan geslaagd event:

event1
event2
event3


PRESENTATIES


Share us