NIEUWS

Stoom centraal op Pumps & Valves Antwerpen

03-06-2024

Energik organiseerde op 21 maart 2024 een ontbijtseminar over stoom gedurende de beurs Pumps & Valves/Maintenance (Antwerpen) in samenwerking met organisator Easyfairs.

Dr.ir. Marnix Van Belleghem van Belgian Boiler Company NV hield een lezing over de elektrische stoomketel als duurzaam alternatief voor gasgestookte varianten.

Erik Van der Auwera, zelfstandig agent voor Blok Gouda, hield daarna een uiteenzetting over het belang van goed onderhouden en correct gemonteerde condenspotten, immers een van de grootste stoomlekken.

Elektrificatie van stoomproductie
Een opportuniteit tijdens de energietransitie!

15-05-2024

Het aanbod van groene elektriciteit wordt steeds groter. Het afstemmen van aanbod en vraag wordt meer en meer een uitdaging. Door flexibiliteit in te bouwen, onder andere in de stoomproductie, creëer je een win-winsituatie waarbij er meer groene stroom kan gebruikt worden tegen een aantrekkelijke prijs.

Tijdens deze studienamiddag wordt het Power-to-heat project toegelicht met de technische details én wordt uitgelegd hoe Alpro flexibiliteit integreert in de hun nutsvoorzieningen en zich hierdoor optimaal opstelt in de energiemarkt en flink wat kosten bespaart.
Dit project kadert onder andere in de doelstelling om tegen 2050, CO2-neutraliteit te bekomen.

FOSSIELVRIJE OPLOSSINGEN OM WARMTE TE PRODUCEREN

30-11-2023

Wat kan ik als bedrijf doen om in 2030 op een duurzame, en dus aardgas-onafhankelijke wijze, stoom of warmte aan te maken?
Het antwoord hierop is: investeren in nieuwe technologie.
De vraag is echter in welke technologie men het best kan investeren. Hierop werd tijdens de stoomtechniekdag een antwoord gegeven aan de hand van voorbeelden met verschillende pistes.

STOOM UIT ZONNESTRALEN

18-01-2023

Op 18 januari organiseerde ENERGIK en het Stoomplatform een bezoek aan de Azteq Concentrated Solar Power (CSP) installatie op de site van ADPO te Antwerpen.
De installatie levert met haar 1100 m² een vermogen van zo’n 500 kW.

Deze installatie is een van de eerste in België en heeft daarmee bewezen dat ook in onze streken CSP waardevol is als duurzame manier om warmte op te wekken.

Het tweede deel van onze Stoomatlas 2018 is uit

28-09-2018

Het Stoomplatform van Energik publiceerde dit jaar haar derde Stoomatlas. Voor 2018 werd geopteerd om hem in twee afzonderlijke delen uit te geven. 

Stoomtechniekdag 2017

07-12-2017

Na de succesvolle eerste editie in 2016 van het nieuwe concept “Stoomtechniekdag”, werd beslist om dit concept verder te verfijnen voor de “Stoomtechniekdag 2017”.

TETRA: Best Practice bij metingen in industriële stoomapplicaties

08-12-2016

Het Platform voor Duurzaam Stoomgebruik zal het projectvoorstel ‘Best Practice bij metingen in industriële stoomapplicaties’ indienen bij VLAIO voor praktijkgericht onderzoek uitgevoerd door hogescholen voor ondernemingen en social profit organisaties.