Oprichting Platform Energymanagement

31-05-2023
Energymanagement


Wat is de impact van mijn energiekosten? Welke afdelingen en installaties zijn de grootste verbruikers? Hoe kan ik mijn energieverbruik efficiënt inzichtelijk maken? Welke acties dien ik nu te nemen om de energiekost te verlagen? Hoe kan ik structureel mijn energiestromen in de hand houden? Wat is het werkelijke rendement van mijn energiebesparende investeringen? Hoe kan ik tegen de laagste kost mijn technische installaties laten functioneren?
Dit zijn enkele van de vele vragen waar energiemanagers mee geconfronteerd worden.
Om u een beeld te geven van het scala aan functionele analyses en oplossingen richtte ENERGIK haar 3de platform op: ENERGYMANAGEMENT.

De kick-off voor dit platform werd goörganiseerd op WOENSDAG 31 mei 2023 in HOTEL SERWIR te Sint-Niklaas


PROGRAMMA

16.30 - 17.00 uurOntvangst met koffie

17.00 - 17.10 uur: Verwelkoming door ENERGIK

17.10 - 17.45 uurDe energiesector staat voor heel wat uitdagingen door de heer Marc Van den Bosch, Managing director Febeg.

Energie is de laatste maanden niet uit de actualiteit geweest: bevoorradingszekerheid, betaalbaarheid van de energiefactuur voor burgers en bedrijven… waren regelmatig voorpagina nieuws. Uitdagingen op korte en lange termijn, o.a. koolstofneutraal worden.  Het elektriciteitsproductiepark evolueert snel. De energiecrisis en de energietransitie leggen heel veel uitdagingen bij de energiebedrijven.
Een overzicht van een aantal recente evoluties en tendensen.

17.45 - 18.15 uur: Actemium-leerstoel duurzame energie: energie-bewuste planning en optimalisatie door Prof. Stijn De Vuyst, UGent.

In deze presentatie lichten we de activiteiten van de onderzoeksgroep ISyE aan de Universiteit Gent toe in het kader van de Actemium-leerstoel Duurzame Energie. We gaan daarbij in op de methodes voor slimme productieplanning onder onzekerheid en de winsten die kunnen gerealiseerd worden door de energiekost expliciet in rekening te brengen. Het productieproces in de meeste industriële sectoren vereist naast de beschikbaarheid van de nodige machines, grondstoffen en mensen vaak ook een belangrijke hoeveelheid energie, in hetzij elektrische, thermische of chemische vorm, die op het juiste moment op de juiste plaats in het proces beschikbaar moet zijn. Waar voorheen een continue en stabiele voorziening aan lage kost van gas of elektriciteit via het netwerk eerder als vanzelfsprekend werd beschouwd, dwingen hoge energieprijzen en klimaatoverwegingen bedrijven er nu toe infrastructuur voor de duurzame opwekking, omzetting en opslag van energie te voorzien op het bedrijfsterrein zelf. Maar, hoewel windmolens en zonnepanelen bijvoorbeeld duurzame bronnen van goedkope energie zijn, is hun opbrengst onderhevig aan de weersomstandigheden en dus hoogst variabel. Men moet bovendien ook rekening houden met de beperkte mogelijkheden voor opslag van thermische of elektrische energie en onvermijdelijke conversieverliezen. Deze aspecten presenteren de noodzakelijke energietransitie waar bedrijven voor staan als een ingewikkeld optimalisatievraagstuk: welke investeringen moeten worden gemaakt en hoe schatten we terugverdientijden realistisch in? Maar ook op operationeel niveau zijn de bijkomende vrijheidsgraden in de dagelijkse productieplanning een uitdaging. Vanwege de variabiliteit en beperkte voorspelbaarheid van de energievoorziening, kan een zorgvuldige planning van wanneer en met welke energiebron de productie gebeurt een belangrijke winst opleveren.

18.15 - 18.45 uurOprichting Platform Energymanagement en samenstelling stuurgroep.

18.45 - 20.00 uur: Netwerkevent en walking dinner

  • Koude gerechtjes: bordje gerookte zalm en garnituur en bordje Serranoham en meloen
  • Rauwkost
  • Krokant gebakken kalkoenborst geparfumeerd met kruiden
  • Pasta scampi in curryroom en fijne groentjes


Marc van den Bosch
Marc van den Bosch


EVENT
presentatie 1
presentatie 2
presentatie 4

presentatie 4

PRESENTATIE
Share us