Energik maakt Energiemanager van het Jaar bekend

24-10-2019
Op woensdag 23 oktober vond voor de derde keer op rij het evenement Energik Energy Manager of The Year plaats (één dag na World Energy Day!) op het Siemens bedrijfsterrein in Huizingen. Het evenement werd in 2017 in het leven geroepen door de vzw Energik, samen met AP Hogeschool en Howest. Er werden dit jaar drie prijzen uitgereikt: 'Junior Energy Manager of the Year' voor de student energiemanagement met de beste bachelorproef, 'Academic Energy Manager of the Year' voor de masterstudent Energie met de beste thesis en 'Energy Manager of the Year' voor de beste energiemanager uit het bedrijfsleven.
De winnaars bij de studenten ontvingen elk een cheque van 1000 euro, gesponsord door Engie en Fluvius.

Prijs Junior Energy Manager of The Year

Studenten energiemanagement die hun bachelorproef in eerste zit afgaven en geslaagd waren, konden zich tot eind augustus kandidaat stellen voor deze prijs. AP leverde 4 laureaten af, Howest 2. De winnaar werd geselecteerd op basis van vier criteria: inhoud, maatschappelijke relevantie, presentatieskills en het energetisch aspect (met andere woorden: heeft de bachelorproef een serieuze energiebesparing als resultaat gehad).
Toon Stoot scoorde het best met zijn bachelorproef “Verbeteringspotentieel op perslucht en centrale afzuiging in ateliers van de Brusselse openbare vervoersmaatschappij (MIVB)”.
Voor deze bachelorproef werkte hij samen met studiebureau Cenergie. Hij ontwierp voor hen een rekentool die voor forse besparingen in pers- en zuiglucht zorgt. Perslucht wordt bij de MIVB onder andere gebruikt in onderhoudsmachines van trams en bussen. Door lucht onder hoge druk door buizen te laten gaan, kan je onder andere demonteren, afspuiten enz. Tijdens dat proces kan er veel misgaan: drukverschillen, lekkages, foute instellingen … Zo’n fouten leiden tot een groot verlies van energie. Toon ontwierp een intelligente rekentool in het programma VBA, waar je parameters kan ingeven om zo energieverlies in pers- en zuigluchtmachines snel te berekenen.

Prijs Academic Energy Manager of the year

Michiel Kenis (KULeuven) haalt met zijn thesis “Strategic Participation of Coalitions of Wind Power Producers on the Electricity Market” de prijs binnen en gaat bijzonder intelligent en diep in op de potentiële marktmechanismen m.b.t. de prijssetting van windenergie in de “day ahead market”.
‚Äč
fotolaureaten-600_orig

Prijs Energy Manager of the Year


Philippe Alboort van ArcelorMittal uit Gent ontrafelt in zijn presentatie “De rol van de energiemanager in de staalfabriek van de toekomst” op heldere wijze het complexe, geïntegreerde proces met een strategisch actieplan voor de nabije en verre toekomst. De global approach en de ambitieuze acties/realisaties zijn toonaangevend en verregaand: van een klassieke zware industrie naar een duurzame, hightech industrie met een totale afgasrecuperatie, 50MW renewables, CO2 reductie, groene mobiliteit en circulaire economie. De introductie van “groene ton staal” maakt dat deze visie en inspanningen vertaald zijn naar een hoge maatschappelijke relevantie van dit ambitieuze project.

fotowinnaars-600_origShare us