Minister Demir ondertekent Green Deal klimaatvriendelijke koeling​

Green Deal Klimaatvriendelijke Koeling

barley-field-1684052_1920

Om airco’s, warmtepompen en koelapparatuur te koelen, wordt vaak gebruik gemaakt van gefluoreerde broeikasgassen, kortweg F-gassen. Die F-gassen zijn heel schadelijk voor het klimaat. In 2019 waren F-gassen die uit koelapparatuur weglekken verantwoordelijk voor een broeikasgasuitstoot van zo’n 1,3 miljoen ton CO2-equivalenten in Vlaanderen. In het kader van het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 zijn dan ook extra maatregelen opgenomen om de uitstoot van F-gassen sterk te verminderen.

Op donderdag 11 maart ondertekent Vlaams minister van Energie en Klimaat Zuhal Demir de Green Deal Afbouw F-gassen in supermarkten en voedingswinkels, kortweg Green Deal Klimaatvriendelijke Koeling. Met deze Green Deal engageren de retail-sector, koeltechnische installatie- en onderhoudsbedrijven, leveranciers en fabrikanten van apparatuur, enkele sectorfederaties en de Vlaamse overheid zich om het gebruik van F-gassen als koelmiddel verder af te bouwen in supermarkten en voedingswinkels door in te zetten op klimaatvriendelijke koeling. Dit engagement speelt een belangrijke rol in het realiseren van de Vlaamse klimaatdoelstellingen.

We staan er weinig bij stil, maar ook de koeltechnieken die we vandaag gebruiken in onze supermarkten en airco’s zijn vaak schadelijk voor het klimaat. Als we onze Vlaamse klimaatdoelstellingen serieus nemen, zullen ook F-gassen moeten worden afgebouwd. Met deze Green Deal zetten we alvast een stap vooruit om koeltechnieken klimaatvriendelijker te maken. Met veel plezier sla ik met de verschillende sectoren de handen in elkaar om samen te evolueren richting duurzamere koeltechnieken en minder broeikasgasuitstoot”, zegt Vlaams minister van Energie en Klimaat Zuhal Demir.

De Green Deal Klimaatvriendelijke Koeling komt er op initiatief van de beroepsfederaties COMEOS, Frixis en Agoria in samenwerking met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), de retail-sector, koeltechnische bedrijven en andere deelnemende partijen.

Wegens de geldende coronamaatregelen wordt de negende Green Deal in Vlaanderen voorgesteld via een online event.

U bent van harte uitgenodigd om de ondertekening van de Green Deal Klimaatvriendelijke Koeling digitaal te volgen.


PROGRAMMA

Het digitaal event zal plaatsvinden op donderdag 11 maart 2021 om 10u30 vanuit het Errerahuis in Brussel.

Graag delen wij met u alvast het programma van die dag.

  • Verwelkoming en introductie door VEKA
  • Presentatie: problematiek F-gassen door professor dr. Lecompte, Ugent
  • Toelichting door Dominique Michel, CEO Comeos
  • Toelichting door Jurgen Buckinx, Nationale Voorzitter Frixis
  • Speech Vlaams minister van Energie en Klimaat Zuhal Demir
  • Ondertekening Green Deal
  • Fotomoment

We kijken uit naar uw deelname.


PRACTISCHE INFORMATIE

Communicatieverantwoordelijke Vlaams Energie- en Klimaatagentschap:
Lotte Ringoot
lotte.ringoot@vlaanderen.be
T 02 553 30 21

Beleidsmedewerker F-gassen:
Sven Claeys Sven.claeys@vlaanderen.be T 02 553 11 29